Θερμικά Ηλιακά

Η «ΤΡΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» δραστηριοποιείται στον τομέα των θερμικών ηλιακών συστημάτων έχοντας συνάψει συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων.

Σε αντίθεση με τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα τα Θερμικά Ηλιακά εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή θερμότητας, με την οποία θερμαίνουν νερό. Ένα τυπικό σύστημα αποτελείται από έναν ή περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες όπου θερμαίνεται το νερό, μία δεξαμενή αποθήκευσης, τις απαραίτητες σωληνώσεις και το σύστημα ελέγχου.

Ένα γνωστό παράδειγμα είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Διακρίνουμε δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

 1. Ανοικτού κυκλώματος ηλιακός θερμοσίφωνας: απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε).
 2. Κλειστού κυκλώματος ηλιακός θερμοσίφωνας: έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτη θερμότητας).

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, έχουν όμως προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος μπορεί το θερμαινόμενο μέσο να είναι και άλλο ρευστό (πχ. λάδι). Αν είναι μονο νερό, έχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για προστασία του ηλιακού θερμοσίφωνα

Επίσης μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανάλογα με τον αριθμό ενεργειακών πηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν σε:

 1. Ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης του ηλιακού θερμοσίφωνα.
 2. Ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή)

Συχνές Ερωτήσεις

 1. Τι θα κερδίσω από την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

  H εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει 100% δωρεάν ζεστό νερό, 300 μέρες το χρόνο (στατιστικά στοιχεία ηλιοφάνειας για την Ελλάδα), πέρα όμως από τις 300 μέρες που έχουμε 100% ζεστό νερό από τον ήλιο και τις υπόλοιπες μέρες το χρόνο το νερό έχει ήδη προθερμανθεί και είναι πολύ πιο οικονομική η περαιτέρω θέρμανση του με άλλη πηγή ενέργειας (ρεύμα, καλοριφέρ).

   

 2. Σε πόσο καιρό θα έχω απόσβεση της αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

  Με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, μια τετραμελής οικογένεια αναμένεται να κάνει απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα σε 3 με 3,5 χρόνια. Όσο πιο μεγάλη είναι η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

   

 3. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό;

  Εξαρτάται από την ηλιοφάνεια καθώς και από τη θερμοκρασία του νερού εντός της δεξαμενής. Για παράδειγμα αν το βράδυ δεν έχει καταναλωθεί το σύνολο του νερού εντός της δεξαμενής, ο χρόνος θα είναι πολύ μικρότερος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια άδεια δεξαμενή από ζεστό νερό, χρειάζεται 2 ώρες για να γεμίσει πλήρως.

   

 4. Αν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια σημαίνει ότι δεν θα έχω ζεστό νερό;

  Κατά τη διάρκεια που ο καιρός είναι συννεφιασμένος, ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να προθερμάνει το νερό και να το φτάσει μέχρι μια θερμοκρασία η οποία δεν είναι ικανή να μας επιτρέψει να κάνουμε μπάνιο (χλιαρό), όμως με μια μικρή βοήθεια από μια εναλλακτική πηγή ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο), για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το νερό θερμαίνεται οικονομικά και πολύ σύντομα. Αναφορές περί ζεστού νερού με συννεφιά είναι παραπλανητικές και μη αληθείς.

   

 5. Πόσα χρόνια ζωής έχει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;

  Ένας ποιοτικός ηλιακός θερμοσίφωνας που θα έχει μια στοιχειώδη συντήρηση μπορεί να φτάσει τα 22 με 25 χρόνια ζωής. Ηλιακοί θερμοσίφωνες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης μπορεί να φτάσουν το πολύ 10 με 12 χρόνια.

   

 6. Ποια είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;

  Τον ηλιακό θερμοσίφωνα απαρτίζουν τα ακόλουθα μέρη: Ηλιακός συλλέκτης, δεξαμενή, βάση στήριξης καθώς και το σετ σύνδεσης (ρακόρ, θερμικό υγρό, ασφαλιστικά, κ.α.)

   

 7. Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα και τι περιλαμβάνει;

  Μετά τον δεύτερο χρόνο της εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να γίνεται ετήσια συντήρηση. Η συντήρηση περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου, την συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού καθώς, τον έλεγχο των ηλεκτρικών μερών του ηλιακού θερμοσίφωνα (αντίσταση) καθώς και τον έλεγχο των σωληνώσεων και της μόνωσης αυτών.

   

 8. Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

  Με την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνουμε στο ελάχιστο ανεπιθύμητες εξελίξεις, κυρίως στην δεξαμενή (ηλεκτρόλυση, κ.α.). Λόγω του ότι το νερό της Ελλάδας θεωρείται αρκετά «σκληρό», η πίεση που υφίσταται η δεξαμενή είναι μεγάλη, η αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον ηλιακό θερμοσίφωνα μας και να «ζήσει» για αρκετά χρόνια.

   

 9. Σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες;

  Οι τιμές ηλιακών θερμοσιφώνων ποικίλουν ανάλογα με το είδος (Glass, ανοξείδωτος, χάλκινος, κ.α.) και την εταιρία που τα κατασκευάζει. Μια μέση τιμή για ένα ηλιακό θερμοσίφωνα Doubleglass (Διπλή επισμάλτωση) 160 λίτρων με 2τμ επιλεκτικό συλλέκτη διπλής ενέργειας κυμαίνονται από 580€ έως 800€.

   

 10. Αν μετακομίσω, μπορώ να μεταφέρω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα;

  Βεβαίως και μπορούμε να μετακινήσουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, αρκεί το μηχάνημα να βρίσκεται σε μια στοιχειώδη καλή κατάσταση, έτσι ώστε τυχόν μετακίνηση του να μην του προκαλέσει φθορές. Ηλιακοί θερμοσίφωνες που είναι μεγαλύτεροι από 12 χρόνια δεν συνίσταται να μετακινούνται.

   

 11. Ηλιακός θερμοσίφωνας και ακραίες καιρικές συνθήκες- Είναι ασφαλής η χρήση του;

  Αναλόγως την ποιότητα κατασκευής της βάσης καθώς και τον τρόπο τοποθέτησης του. Στην «ΤΡΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, η τοποθέτηση γίνεται με πιστοποιημένα υλικά και όπου κρίνεται απαραίτητο (λόγω συνθηκών) παίρνουμε ειδικά μέτρα (ντιζόβιδες, κ.α.) για να μην έχουμε προβλήματα από ακραίες καιρικές συνθήκες

        Copyright © 2020-2021 Trienergeia Mixaniki. All Rights Reserved.